Dymka na ziemniaku... Drukuj
Wpisany przez @MaRkO@   
niedziela, 25 kwietnia 2010 13:07
Ziemniaki zapiekane.....
Przygotowanie: 1 godz
Trudność: średnio

Image and video hosting by TinyPic

Składniki na 6 porcji


- 8 dużych ziemniaków
- 15 dag żółtego sera
- 8 dag twarożku ziołowego
- 5 dag wędzonego boczku
- 4 średnie pomidory
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 3 duże dymki
- 1/2 pęczka tymianku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki soli grubo mielonej

Etapy przygotowania

1. Ziemniaki umyć, osuszyć i przekroic na pół. Blachę natrzec olejem i posypac solą. Połówki ziemniaków ułożyć na blasze stroną przeciętą do dołu. Nagrzac mocno piekarnik, wstawić blachę, piec ziemniaki 25 minut w temp. 200 stopni C.
2. Pomidory starannie umyć, oczyścić i podzielić na ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.
3. Cebulę i pomidory wymieszać z twarogiem, żółtkiem oraz tymiankiem. Dymki oczyścić, umyć, pokroić w cienki krążki. Plasterki boczku podzielić na połówki. Żółty ser pokroić w plastry.
4.

Połowę ziemniaków posmarować masą twarogową, pozostałe obłożyć dymką , żółtym serem i boczkiem. Całość zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze ok 10 min.

Xaroli.