Wpisany przez @MaRkO@
|
niedziela, 25 kwietnia 2010 13:07 |
Ziemniaki zapiekane.....
Przygotowanie: 1 godz
Trudność: średnio
Składniki na 6 porcji
- |
|
8 dużych ziemniaków |
|
|
|
- |
|
15 dag żółtego sera |
|
|
|
- |
|
8 dag twarożku ziołowego |
|
|
|
- |
|
5 dag wędzonego boczku |
|
|
|
- |
|
4 średnie pomidory |
|
|
|
- |
|
1 cebula |
|
|
|
- |
|
1 żółtko |
|
|
|
- |
|
3 duże dymki |
|
|
|
- |
|
1/2 pęczka tymianku |
|
|
|
- |
|
2 łyżki oleju |
|
|
|
- |
|
3 łyżki soli grubo mielonej |
|
|
|
Etapy przygotowania
1. |
|
Ziemniaki umyć, osuszyć i przekroic na pół. Blachę natrzec olejem i posypac solą. Połówki ziemniaków ułożyć na blasze stroną przeciętą do dołu. Nagrzac mocno piekarnik, wstawić blachę, piec ziemniaki 25 minut w temp. 200 stopni C. |
|
|
|
|
|
2. |
|
Pomidory starannie umyć, oczyścić i podzielić na ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. |
|
|
|
|
|
3. |
|
Cebulę i pomidory wymieszać z twarogiem, żółtkiem oraz tymiankiem. Dymki oczyścić, umyć, pokroić w cienki krążki. Plasterki boczku podzielić na połówki. Żółty ser pokroić w plastry. |
|
|
|
|
|
4. |
|
Połowę ziemniaków posmarować masą twarogową, pozostałe obłożyć dymką , żółtym serem i boczkiem. Całość zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze ok 10 min.
Xaroli.
|
|