HOMOCYSTEINA ?PÓŁPRODUKT? PRZEMIANY AMINOKWASU METIONINY |
Wpisany przez @MaRkO@ |
piątek, 25 marca 2016 17:04 |
HOMOCYSTEINA
Według najnowszych doniesień naukowych homocysteina jest czynnikiem ryzyka rozwoju m.in.:
? zmian miażdżycowych
? zawału mięśnia sercowego
? udaru mózgu
? zmian zakrzepowych
? chorób neurodegeneratywnych
? zaburzeń rozwoju płodu, powikłań ciążowych
? niektórych typów nowotworów
? depresji
? cukrzycy typu 2
HOMOCYSTEINA ?PÓŁPRODUKT? PRZEMIANY AMINOKWASU METIONINY
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, ale nie buduje białek i nie jest składnikiem żywności. Nie można jej uniknąć poprzez niejedzenie pewnych produktów, jak np. cholesterolu. Nie można ułożyć diety niskohomocysteinowej. Homocysteina jest wytwarzana w organizmie w wyniku przemian aminokwasu metioniny i pełni niezbędne funkcje, jako składnik potrzebny wyłącznie do dalszych przemian w inne substancje.
Metionina to aminokwas egzogenny, pochodzi wyłącznie z zewnętrznych źródeł, czyli białek pokarmowych. Organizm potrzebuje do syntezy białek, kwasów nukleinowych, choliny, w procesach detoksykacji i po to, by zapobiegać stłuszczeniu wątroby.
PRZEMIANA METIONINY
W wyniku procesu trawienia, białka ulegają rozpadowi do aminokwasów, w tym właśnie do aminokwasu, jakim jest metionina. W wyniku dalszych przemian metionina staje się homocysteiną (proces metylacji). Proces ten jest całkowicie odwracalny. Organizm może ponownie zamienić homocysteiną w metioninę, lub zdecydować o jej dalszej przemianie do cysteiny, która z kolei zostanie wykorzystana do produkcji: glutationu (antyoksydant), aminokwasu tauryny (wiąże metale ciężkie), lub stanie się składnikiem włosów, paznokci skóry.
Opracowanie: mgr Grażyna Cieślik Konsultant STARLIFE |