Kategorie Produktów

Nasze Produkty

106.00 zł


146.00 zł


118.00 zł


84.00 zł


56.00 zł


Zegar

Pogoda

Dołącz do nas na Facebooku

Reklama


Home ^Zdrowie>Dieta^
ZdRoWie>DiETa
Musisz kupić tanią witaminę? PDF Drukuj Email
Wpisany przez @MaRkO@   
poniedziałek, 30 stycznia 2017 15:20

Witamina C dla każdego

O stosowaniu odpowiedniej witaminy jaką jest właśnie witamina B17 wie chyba każdy. Tak samo jest w przypadku stosowania różnych innych witamin jak chodź by bardzo popularna i lubiana witamina C. dziś musicie wiedzieć, że tego typu właśnie witamina B17 jak i także witamina C cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród wielu osób i nie ma w tym nic dziwnego.

Jej właściwości są ogromne i tak naprawdę każdy powinien codziennie ją stosować, aby móc jej działaniem się cieszyć na całego. Wiele osób uważa, że taka właśnie witamina C jest doskonała w leczeniu nowotworów jednak już w tym przypadku nie pomogą zwykłe podstawowe dawki. Dziś bardzo wiele osób decyduje się właśnie z takiej formy naturalnej witaminy coraz częściej korzystać i nie ma w tym nic dziwnego.

Witaminy i ich zalety

Dlatego właśnie jeśli chciałeś sobie na jej zakup również pozwolić powinieneś sprawdzić oferty które znajdziesz w naszym właśnie sklepie, a które na pewno przypadną wam do gustu pod każdym względem. Nie czekaj więc tylko już dziś dowiedź się więcej na temat takich witamin. Odpowiednie zastosowanie witaminy ze słońca

Potrzebujesz uzupełnić witaminę D? Musisz wiedzieć, że wiele osób ma z tym problem. Większości osób brakuje wielu witamin w organizmie. Dlatego jeśli chcesz znaleźć odpowiedni sklep w którym znajdziesz takie produkty jak witamina D3 musisz wiedzieć, że świetnie trafiłeś.

W naszym sklepie znajdziesz ogromny wybór takich właśnie witamin dzięki jakim z jej zastosowania będziesz bez wątpienia zadowolonym. Oferujemy wam różnego rodzaju witaminy proponowane dla was w przystępnych cenach. Dlatego nie czekaj tylko korzystaj już dziś z takich ofert.

Tania witamina

Musisz kupić tanią witaminę? Koniecznie skorzystaj z oferty naszego sklepu internetowego na którym znajdziesz ogromny wybór takich produktów. Jak się okazuje tego typu produktu oferowane w naszym sklepie to przede wszystkim witamina D3 ale także wiele innych, które przypadną wam do gustu, a które oferowane są w naprawdę przystępnych dla was cenach, oraz w bardzo dobrych warunkach z których to bez wątpienia będziesz zadowolonym.

Oferujemy wam łatwy zakup, oraz bardzo szybką dostawę takiego produktu na podany przez was adres.

Dobry wybór witamin

Wiele osób dziś decyduje się na zakup odpowiednich dla siebie witamin. Jak się okazuje przy zdrowym trybie życia stosowanie odpowiednich witamin to świetne rozwiązanie na które rzeczywiście powinniście sobie pozwolić szczególnie, że często brakuje nam odpowiednich witamin. Bardzo wiele osób dziś niestety nie wie gdzie takie właśnie produktu jak witamina D3 zakupić, aby mógł być to produkt faktycznie naturalny i dobry.

Dlatego właśnie jeśli masz z tym właśnie problem pozwól sobie skorzystać z oferty naszego sklepu internetowego na którym znajdziesz ogromny wybór takich produktów, które to przypadną wam do gustu.

Oferta godna uwagi

W ofercie znajdziecie także młody jęczmień oraz wiele innych produktów które przypadną wam do gustu dlatego właśnie nie czekaj tylko odwiedź nasz sklep internetowy który cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród wielu osób i nie ma w tym nic dziwnego.

Taka współpraca na pewno będzie świetnym dla was rozwiązaniem dlatego zdecydowanie warto z takich ofert korzystać.

Stosowanie takich witamin jest bardzo dobre i wpływa korzystnie na nasz organizm.

Więcej informacji czytaj;  http://www.laventi.pl

 
HOMOCYSTEINA ?PÓŁPRODUKT? PRZEMIANY AMINOKWASU METIONINY PDF Drukuj Email
Wpisany przez @MaRkO@   
piątek, 25 marca 2016 17:04
HOMOCYSTEINA

Według najnowszych doniesień naukowych homocysteina jest czynnikiem ryzyka rozwoju m.in.:
? zmian miażdżycowych
? zawału mięśnia sercowego
? udaru mózgu
? zmian zakrzepowych
? chorób neurodegeneratywnych
? zaburzeń rozwoju płodu, powikłań ciążowych
? niektórych typów nowotworów
? depresji
? cukrzycy typu 2

HOMOCYSTEINA ?PÓŁPRODUKT? PRZEMIANY AMINOKWASU METIONINY

Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, ale nie buduje białek i nie jest składnikiem żywności. Nie można jej uniknąć poprzez niejedzenie pewnych produktów, jak np. cholesterolu. Nie można ułożyć diety niskohomocysteinowej. Homocysteina jest wytwarzana w organizmie w wyniku przemian aminokwasu metioniny i pełni niezbędne funkcje, jako składnik potrzebny wyłącznie do dalszych przemian w inne substancje.

Metionina to aminokwas egzogenny, pochodzi wyłącznie z zewnętrznych źródeł, czyli białek pokarmowych. Organizm potrzebuje do syntezy białek, kwasów nukleinowych, choliny, w procesach detoksykacji i po to, by zapobiegać stłuszczeniu wątroby.

PRZEMIANA METIONINY

W wyniku procesu trawienia, białka ulegają rozpadowi do aminokwasów, w tym właśnie do aminokwasu, jakim jest metionina. W wyniku dalszych przemian metionina staje się homocysteiną (proces metylacji). Proces ten jest całkowicie odwracalny. Organizm może ponownie zamienić homocysteiną w metioninę, lub zdecydować o jej dalszej przemianie do cysteiny, która z kolei zostanie wykorzystana do produkcji: glutationu (antyoksydant), aminokwasu tauryny (wiąże metale ciężkie), lub stanie się składnikiem włosów, paznokci skóry.

Opracowanie: mgr Grażyna Cieślik
Konsultant STARLIFE
 
MIAŻDŻYCA I HOMOCYSTEINA PDF Drukuj Email
Wpisany przez @MaRkO@   
piątek, 24 kwietnia 2015 13:49

ZAGROŻENIE NUMER 1: MIAŻDŻYCA I HOMOCYSTEINA
W przebiegu miażdżycy na wewnętrznej powierzchni naczyń odkładają się złogi, niesłusznie wciąż nazywane cholesterolowymi, które zwężają ich światło i utrudniają przepływ krwi. W następstwie zmian zwyrodnieniowych w naczyniach dochodzi do niedotlenienia tkanek, krew ma większą lepkość i tendencje do tworzenia zakrzepów. Złogi powstają w miejscach, gdzie śródbłonek naczynia został uszkodzony na skutek toczącego się tutaj procesu zapalnego, jaki wywołują wolne rodniki lub nadmiar aminokwasu zwanego homocysteiną. Aby lepiej zobrazować co wówczas dzieje się w naczyniach, wyobraźmy sobie sytuację, gdy zatykamy palcem wylot gumowego węża. Wypłynie z niego mniej wody, ale pod tak dużym ciśnieniem, że będziemy mogli zmyć nim wszystkie owady z przedniej szyby samochodu! To właśnie dzieje się kiedy tętnice ulegają zwężeniu. Przepływa przez nie mniej krwi, ale za to ciśnienie jego strumienia skacze aż pod niebo. Serce musi wówczas wykonywać większą pracę, pracuje szybciej i silniej bije, powiększa się lewa komora serca, tkanki są niedotlenione, wzrasta tym samym zagrożenie zawałem, niewydolnością serca, i zaczynają chorować wszystkie organy.
Czynniki, które prowokują te zmiany mają wiele wspólnego z naszym stylem życia i zmianami środowiska. Ich przyczyną mogą też być: nieleczone zęby, zakażenia bakteryjne oraz niedobory żywieniowe. Dlatego moi drodzy przyczyn zmian w naczyniach należy poszukiwać w całym organizmie. Nie wystarczy już systematycznie mierzyć ciśnienia, trzeba dbać o stan śródbłonka naczyń i traktować go jako odrębny narząd organizmu, który ma określone wymagania w tym także potrzeby żywieniowe.

CHOROBA SERCOWO-NACZYNIOWA
Choroba sercowo naczyniowa jest pojęciem określającym wiele różnych stanów. Może dotyczyć choroby naczyń wieńcowych serca, naczyń mózgowych lub tętnic obwodowych.
Miażdżyca może rozwijać się we wszystkich tętnicach. Kiedy dotyczy naczyń wieńcowych serca powoduje chorobę niedokrwienną, nazywaną dusznicą bolesną, zaburzenia rytmu serca, zawał i niewydolność serca.
Miażdżyca tętnic, którymi krew płynie do mózgu wywołuje zaburzenia krążenia mózgowego, zawroty głowy, problemy ze słuchem, pamięcią. Choroba naczyń mózgowych grozi udarem mózgu lub wylewem krwi do mózgu. Zarówno udar jak i wylew mogą mieć odwracalne lub nieodwracalne skutki. Pomiędzy udarem i wylewem jest ta różnica, że wylew to przedostanie się krwi do tkanki mózgowej, poza naczynie i ma związek z nadciśnieniem. Natomiast udar ma związek z miażdżycą i zakrzepicą, a krew pozostaje w naczyniu, dochodzi do niedotlenienia tkanek mózgowych.
Choroba tętnic obwodowych występuje w tętnicach innych niż wieńcowe lub mózgowe. Dotyczy najczęściej tętnic kończyn dolnych. Wywołuje ból, zmęczenie mięsni, potrzebę przystawania ? chromanie przestankowe, owrzodzenia, stany martwicze, impotencję, a czasami prowadzi do choroby niedokrwiennej kończyny wymagającej konieczności amputacji.
Wiele osób, których wymienione problemy dotyczą stawia sobie pytanie, czy można tym zmianom zapobiegać, a nawet więcej, czy można je zmniejszyć jeśli już powstały. Odpowiedź brzmi: można, a nawet trzeba.
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
Nadciśnienie tętnicze lub podwyższone ciśnienie krwi jest często zaliczane do chorób sercowo naczyniowych, lecz w zasadzie nie jest prawdziwym stanem chorobowym i powinno być traktowane jako czynnik ryzyka lub kliniczny wskaźnik innych chorób sercowo-naczyniowych np. choroby wieńcowej lub udaru. Zmiany miażdżycowe ścianek naczyń mogą być zarówno przyczyną jak i skutkiem wysokiego ciśnienia.
W większości przypadków przyczyny nadciśnienia są trudne do ustalenia, mówimy wówczas o nadciśnieniu samoistnym, kiedy coś takiego usłyszymy od lekarza, lekarz mówi do nas: nie mam bladego pojęcia dlaczego to ciśnienie rośnie!
Leczenie farmakologiczne ogranicza się do leczenia objawów nadciśnienia. Stosowane w terapii leki: beta blokery, leki moczopędne oraz inne leki sztucznie obniżają ciśnienie krwi, czyli ich działanie zorientowane jest na objawy. Ich celem jest uzyskanie trwałego obniżenia ciśnienia krwi do wartości najbardziej zbliżonych do prawidłowych. Taki sposób podejścia do leczenia nie rozwiązuje jednak zasadniczego problemu, jakim jest skurcz ściany naczynia krwionośnego, którego przyczyną może być np. przewlekły stres. Długotrwałe stosowanie leków obniżających ciśnienie krwi wywołuje różnorodne skutki uboczne min. zmniejsza stężenie potasu, magnezu i innych minerałów, zaburza potencję u mężczyzn, może nasilać objawy astmy, cukrzycy i pogarszać stan samych naczyń.
W profilaktyce nadciśnienia niezależnie od przyjmowanych leków należy stosować suplementy diety. Dobrze jest poinformować swojego lekarza o chęci włączenia suplementów do leczenia, ponieważ istnieje szansa, że lekarz może wycofać z leczenia niektóre leki lub zmniejszy ich dawki.


KONSULTANT Starlife
mgr GRAŻYNA CIEŚLIK

 
SUPLEMENY DIETY - PRZYJACIELE OD SERCA PDF Drukuj Email
Wpisany przez @MaRkO@   
piątek, 24 kwietnia 2015 13:46

SUPLEMENY DIETY - PRZYJACIELE OD SERCA
Medycyna akademicka poczyniła ogromne postępy w dziedzinie diagnostyki rozpoznającej choroby, czego niestety nie można powiedzieć o leczeniu chorób przewlekłych. W tej dziedzinie jakoś wielkich sukcesów nie widać. W przypadku chorób przewlekłych, pacjenci do końca życia zmuszeni są zgodnie z zaleceniami lekarza przyjmować leki chemiczne również dlatego, że nigdy nie usłyszeli od swego lekarza o istnieniu innych form profilaktyki nie mniej skutecznych ale za to bardziej bezpiecznych. Mam tu na myśli szeroko pojętą profilaktykę związaną z działaniami niemedycznymi, dotyczącą przede wszystkim stylu życia i jego różnych aspektów.
Na pewno nie raz zastanawialiście się dlaczego medycyna nie radzi sobie z leczeniem chorób przewlekłych? Powodem braku spektakularnych sukcesów jest medyczna krótkowzroczność, postrzeganie problemów zdrowotnych w ramach wielu specjalizacji medycznych i marginalizowanie udziału w terapii samego pacjenta. Lekarzom umyka z pola widzenia złożona natura ludzkiego organizmu i fakt, że choroby cywilizacyjne współwystępują ze sobą, a ich przyczyna jest wieloczynnikowa. Jak widać z codziennej praktyki milionów pacjentów, współwystępowanie różnych problemów zdrowotnych wymaga stosowania wielu leków, które przepisywane są choremu nie przez jednego, lecz wielu lekarzy. Efektem takiego leczenia są często nowe problemu związane z nietolerancją leków oraz ich interakcjami, które dodatkowo pogłębiają istniejące już problemy oraz tworzą nowe, wymagające interwencji lekarza kolejnej specjalności.
Taka sytuacja m.in. ma miejsce w sposobie leczenia zespołu metabolicznego, gdzie cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca i otyłość stają się polem działania wielu specjalistów: kardiologa, diabetologa, endokrynologa. Dzisiaj wiemy, że spośród wielu czynników, które mają związek z ich rozwojem niemodyfikowalne są tylko wiek,płeć i pochodzenie etniczne. Wszystkie inne można kontrolować zmieniając styl życia, nawyki żywieniowe i stosując suplementy diety.
Dzisiaj zmierzymy się z chorobami sercowo naczyniowymi. Ich początkom towarzyszy niewiele objawów. Większość chorych do momentu ataku serca lub udaru nie jest świadoma istniejącego zagrożenia.

ZDROWE SERCE I NACZYNIA
Zdrowie całego organizmu jest nierozerwalnie związane ze zdrowym układem krążenia. Tym samym nasza kondycja, samopoczucie i wiek biologiczny jest odzwierciedleniem stanu naczyń krwionośnych i serca.
Ciało oplata gęsta sieć naczyń krwionośnych: tętniczych, żylnych i włosowatych. Gdybyśmy wszystkie je połączyli miałyby długość dwukrotnie większą od równika. Naczynia wraz z sercem tworzą układ w którym krąży krew. Krew jest substancją transportującą do komórek tlen, składniki odżywcze, hormony, enzymy i ciała odpornościowe. Gdy opuszcza serce naczyniami tętniczymi jest dobrze natleniona i płynie z szybkością 40m/s. Wraca do serca żyłami, cięższymi od dwutlenku węgla i metabolitów komórkowych. Siła z jaką krew napiera na ścianki naczyń to ciśnienie tętnicze, które nie jest wartością stałą, nie powinno jednak u zdrowej osoby przekraczać wartości 139/89 mmHg. Krew wypchnięta skurczem serca ma ciśnienie wyższe, nazywane skurczowym, a gdy napełnia komory serca ma niższą wartość jest to tzw. ciśnienie rozkurczowe.

Naczynia, którymi krąży krew powinny być jak autostrady szybkiego ruchu, gdzie ruch krwi odbywa się bezkolizyjnie. Niestety w tętnicach, jak w innych narządach z czasem zachodzą niekorzystne zmiany prowadzące do ich stwardnienia i zmniejszenia średnicy naczynia. Zmiany te nazywane są miażdżycą albo chorobą zwyrodnieniową i dotyczą dużych i średnich tętnic.


KONSULTANT Starlife
mgr GRAŻYNA CIEŚLIK

 
NA CO CHORUJĄ JELITA? PDF Drukuj Email
Wpisany przez @MaRkO@   
piątek, 24 kwietnia 2015 13:40

NA CO CHORUJĄ JELITA?
Choroby układu pokarmowego rzadko w porównaniu z chorobami takimi jak np. układu krążenia stanowią bezpośrednie zagrożenie życia, ale należą do tych które nękają ludzi najczęściej. Każdy z nas od czasu do czasu doświadcza skutków ?niestrawności?, kiedy zje za dużo lub zje coś nieświeżego. Jednorazowy epizod jelitowych perturbacji typu: wzdęcia, zgaga, zaparcie lub przeczyszczenie zwykle nie pozostawia wątpliwości co do ich przyczyny i nie wymaga niczego poza większą ostrożnością na przyszłość. Jeżeli jednak incydenty takie powtarzają się często i towarzysza im inne objawy: brak apetytu, chudnięcie, tycie, zmiana rytmu wypróżnienia, brzydki wygląd skóry i nieprzyjemny zapach ciała, należy ustalić gdzie są tego przyczyny.
Problemy z pracą układu pokarmowego dotyczą różnych zaburzeń i chorób od banalnych po takie, które leczy się latami. Z większością z nich możemy sobie poradzić bez konsultacji z lekarzem zmieniając przyzwyczajenia i stosując suplementy diety, tym bardziej, że każda z dysfunkcji jelit ma na ogół określone przyczyny. Istnieje grupa czynników patogennych, wspólnych dla większości zaburzeń np.: nieregularne i w pośpiechu spożywane posiłki, spożywanie produktów przetworzonych. Na funkcję układu pokarmowego wpływają także inne okoliczności: codzienne stresy i nerwowość, brak ruchu, używki, zażywane leki oraz zakażenia pasożytnicze.
U osób starszych problemy z trawieniem mogą mieć związek z utratą uzębienia, niewłaściwym przeżuwaniem, zmniejszonym wydzielaniem śliny i soku żołądkowego i ilością wypijanej wody.
Istnieje również ścisła relacja i związek pomiędzy tym jak sprawnie funkcjonuje układ pokarmowy a występowaniem innych chorób pozornie nie związanych z przewodem pokarmowym np. zaburzenie wchłaniania w jelicie cienkim może mieć związek z chorobami trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby, zakażeniami pasożytami, czy zmianą mikroflory jelit na skutek działania antybiotyków i chemioterapeutyków.
Dzisiaj omówimy niektóre z chorób przewodu pokarmowego oraz suplementy diety, które mogą być przydatne w ich profilaktyce. Nie będę omawiać problemów związanych z pasożytami, ponieważ zostały one opisane w poczcie zdrowia. Tym razem zacznę od prezentacji produktów, a później omówię propozycje programów suplementacji.

Człowiek jest organizmem skolonizowanym. Każdy fragment naszego ciała ma własną, fizjologiczną i typową dla siebie mikroflorę. Przewód pokarmowy zdrowego człowieka zasiedla ponad 400 gatunków drobnoustrojów nieustannie konkurujących między sobą o przestrzeń i dostęp do pożywienia. W sytuacji optymalnego zdrowia dominują ?przyjazne? bakterie z gatunku: Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus, kontrolując populację jelitowych patogenów. Bakterie te uczestniczą w procesie trawienia białek, cukrów i tłuszczów, stymulują motorykę jelit, a także produkują witaminy i kwasy tłuszczowe potrzebne komórkom nabłonka jelitowego do wzrostu i regeneracji oraz warunkują odpowiednie pH w jelitach.
Mikroflora jelitowa stanowi także podstawowy czynnik regulujący funkcje układu odpornościowego. W odróżnieniu od bakterii patogennych, bakterie zasiedlające przewód pokarmowy nie aktywują swoistej reakcji immunologicznej skierowanej przeciwko sobie, ale wpływają na rozwój i dojrzewanie układu odpornościowego, kontrolując jego funkcje przez całe życie. Jelita są głównym źródłem komórek odpornościowych, które chronią organizm przed czynnikami szkodliwymi, kontrolują i regulują odpowiedź immunologiczną organizmu.

Kiedy zmieniają się warunki panujące w zdrowych jelitach, potencjalne nieszkodliwe dla nas mikroorganizmy zyskują liczebną przewagę, a produkowane przez nie szkodliwe metabolity stają się przyczyną wielu ostrych i chronicznych chorób. Kiedy zmieni się skład mikroflory jelitowej wzrasta ryzyko rozwoju stanu zapalnego błony śluzowej jelit i zmiany szczelności jelit. Zaburzenia równowagi systemu jelitowego nosi nazwę dysbakteriozy i może pojawić się pod wpływem działania stresu, zmęczenia, czy leków. Objawami są wówczas wzdęcia, uczucie pełności, odbijanie, zaparcia lub rozluźnienie stolca, a konsekwencją ? zaburzenia przemiany materii, otyłość, brzydka skóra i choroby z niedoboru odporności. Aby poprawić tę sytuacje do diety wprowadza się suplementy probiotyczne w celu odtworzenia populacji przyjaznych bakterii i przywrócenia właściwego składu mikroflory jelit. Takim produktem jest ACIDOPHILUS STAR zawierający kultury bakterii z gatunku Lactobacilus i Bifidobakterium zdolne do wtórnego zasiedlenia błon śluzowych jelit. Warunkiem skutecznej probiozy jest dostarczenie bakteriom paliwa do wzrostu w postaci błonnika i tutaj najlepszym wyborem jest INULIN STAR. Pod wpływem enzymów bakterii inulina rozpada się na proste formy cukru. Około 40% inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Kolejne 40% staje się cząsteczkami kwasów tłuszczowych, które chronią ścianki jelita grubego. Z reszty powstaje kwas mlekowy, który ogranicza wzrost populacji bakterii gnilnych i grzybów, utrzymując równowagę w bakteryjnym ekosystemie jelita. Korzyści, jakie czerpiemy z suplementu INULIN STAR są obopólne dla człowieka i bakterii. Zjadając INULIN STAR poprawiamy czynność jelit, a bakterie wykorzystują ją, by chronić nasze zdrowie. INULIN STAR ma wyjątkowe właściwości ponieważ możemy stosować go w zaparciach i biegunkach. INULIN STAR to nie jedyny błonnik w ofercie Starlife. Poznajmy PSYLLIUM STAR i YUCCA STAR

 

KONSULTANT Starlife
mgr GRAŻYNA CIEŚLIK
 
UKŁAD POKARMOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez @MaRkO@   
piątek, 24 kwietnia 2015 13:38

UKŁAD POKARMOWY - KORZENIE ROŚLINY NAZYWANEJ CZŁOWIEKIEM
Bernard Jensen jeden z cenionych propagatorów dietetyki holistycznej uważa, że u podłoża wszelkich problemów zdrowotnych leży jakaś dolegliwość i nierozpoznana dysfunkcja jelit. Teza ta chociaż może wydawać się zbyt śmiała nie jest pozbawiona uzasadnienia, biorąc pod uwagę, że człowiek jest zwierzęciem cudzożywnym. Jeżeli założymy, że zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od dostarczanych do organizmu składników odżywczych, których źródłem jest pożywienie, każda przeszkoda utrudniająca trawienie i przyswajanie pożywienia w konsekwencji prowadzi do niedożywienia, spadku odporności i choroby. Tę samą tezę, że zdrowie zaczyna się od jelit podzielali od wieków medycy innych kultur chociażby Paracelsus, autor znanego powiedzenia ?śmierć czai się w jelitach?. Dzisiaj to co w dawnych czasach leżało jedynie w sferze intuicji potwierdzają dietetycy, upatrując źródeł problemów zdrowotnych jakie leczy medycyna, czyli migren, alergii, reumatyzmu, chorób serca, cukrzycy i innych w zaburzeniach pracy układu pokarmowego i zaburzeniach procesu trawienia. Rozpocznę od wyjaśnienia czym jest proces trawienia.

PROCES TRAWIENIA
Trawienie to proces jakiemu podlega spożyty pokarm, który obejmuje procesy mechaniczne i chemiczne z udziałem enzymów. W ich efekcie pokarm zostaje rozłożony do najmniejszych elementów, tak maleńkich, że bez problemu mogą przenikać do krwioobiegu a następnie trafiają do wszystkich bez wyjątku komórek ciała. Czyli trawienie to proces rozbicia np. dużego jabłka, kawałka mięsa na poszczególne składniki odżywcze niezbędne do życia. Proces ten zachodzi w różnych odcinkach przewodu pokarmowego, ale większość z nas nie zadaje sobie pytania jak to się dzieje że resztki zjedzonego na obiad kotleta schabowego trafiają do jelita grubego i są wydalone. Wyobrażamy sobie że z kotletem jest jak z połkniętym przypadkowo koralikiem. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach zostanie on wydalony ze stolcem. Zauważmy jednak, że koralik przechodząc przez przełyk, żołądek i jelita, czyli od ust do odbytnicy przez cały czas znajdował się poza prawdziwym wnętrzem organizmu. Z pożywieniem jest inaczej. Wszystko co zostało włożone do ust i połknięte, aby mogło służyć organizmowi jako materiał do budowy i odnowy tkanek, lub jako źródło energii dla komórek musi być odpowiednio przygotowane, musi ulec strawieniu i wchłonięciu w układzie pokarmowym.

Przewód pokarmowy rozciąga się na znacznej długości naszego ciała i obejmuje kolejno: jamę ustną, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube zakończone odbytem. W procesie trawienia uczestniczą również inne narządy, formalnie nienależące do przewodu pokarmowego, chociaż ściśle związane z jego pracą. Są to dwa duże gruczoły jamy brzusznej: wątroba i trzustka, oraz pęcherzyk żółciowy. Razem z przewodem pokarmowym tworzą układ pokarmowy.

 

KONSULTANT Starlife
mgr GRAŻYNA CIEŚLIK
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 6