Kategorie Produktów
Nasze Produkty
Zegar
@Partner merytoryczny@
Dołącz do nas na Facebooku
Reklama
Zdrowa dieta związana z niższym ryzykiem raka trzustki |
środa, 18 września 2013 13:28 |
Osoby, które zdrowo się odżywiają, są mniej narażone na raka trzustki ? wynika z pracy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Naukowcy pod kierunkiem dr Hannah Arem z National Institutes of Health w Bethesda (Maryland, USA) doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych wśród ponad 500 tys. osób w wieku 50-71 lat. Wszyscy wypełniali kwestionariusze dotyczące częstości spożywania różnych pokarmów. Odnosząc te informacje do tzw. Zaleceń dietetycznych dla Amerykanów z 2005 r. (2005 Dietary Guidelines for Americans), opracowanych przez Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, badacze przyznali każdej osobie punkty za diete. Rekomendacje te są opracowywane na bazie dowodów naukowych i mają służyć promowaniu zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, jak najlepszych sposobów na zapobieganie różnym schorzeniom, w tym chorobom układu krążenia, nadciśnieniu tętniczemu, osteoporozie i innym. W skrócie zalecają one spożywanie jak najbardziej urozmaiconych produktów żywnościowych, z naciskiem na ograniczenie konsumpcji nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie tłuszcze zwierzęce), cholesterolu i tłuszczów trans (z utwardzanych tłuszczów roślinnych, jak margaryny i masło roślinne; tłuszcze te są wykorzystywane w przemyśle spożywczym przy produkcji słodyczy, chipsów i innej przetworzonej żywności), cukrów prostych, soli oraz alkoholu. |
Panel Logowania
Ostatnio dodane Produkty
20.00 zł
|
15.00 zł
|
46.00 zł
|
39.00 zł
|
56.00 zł
|
56.00 zł
|
56.00 zł
|
146.00 zł
|
Ankieta
Użytkownicy Online
Naszą witrynę przegląda teraz 1 gośćKalendarz
Statystyki