Kategorie Produktów

Nasze Produkty

62.00 zł


134.00 zł


101.00 zł


84.00 zł


62.00 zł


Zegar

@Partner merytoryczny@

 

 

Pogoda

Dołącz do nas na Facebooku

Reklama


Home
Właściwości antynowotworowe soku z pomarańczy PDF Drukuj Email
środa, 18 września 2013 12:59
Sok pomarańczowy wspomaga zapobieganie i leczenie wielu postaci raka, lecz w zbyt dużych ilościach może wykazywać działanie toksyczne - wyniki analizy dostępnych badań prezentuje magazyn "Nutrition and Cancer".

Dzięki zawartości przeciwutleniających flawonoidów (np. hesperydyny lub naringeniny), sok z pomarańczy wywiera pozytywny wpływ na leczenie nowotworów. Napój z cytrusów posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga proces przyswajania leków. Wywołuje także efekty antymutagenne, antygenotoksyczne, cytoprotekcyjne.

Udowodniono, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci i ma działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.

"Sok pomarańczowy jest związany z chemoprewencją na wczesnym etapie choroby nowotworowej" - mówią badacze.

Jednak naukowcy podkreślają, że zbyt duże ilości spożycia soku pomarańczowego mogą być niekorzystne dla zdrowia i powodować hiperkaliemię (podwyższony poziom potasu we krwi). Na szkodliwe działanie soku narażone są w szczególności dzieci, osoby z nadciśnieniem, cukrzycą oraz upośledzoną czynnością nerek. (PAP)

 

Panel Logowania



Ankieta

Jakie Produkty Polecacie ze Zdrowe-Życie?
 

Użytkownicy Online

Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości 

Kalendarz

trwa inicjalizacja, prosze czekac...dodatki na bloga

Reklama