Kategorie Produktów

Nasze Produkty

62.00 zł


84.00 zł


106.00 zł


84.00 zł


56.00 zł


Zegar

@Partner merytoryczny@

 

 

Pogoda

Dołącz do nas na Facebooku

Reklama


Home
Witamina C to więcej niż tylko odpornosć PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
niedziela, 10 lutego 2013 13:52

 

Witamina C jest nazywana ?witaminą na wszystko?. Jest niezbędna, by organizm funkcjonował prawidłowo. Ogromną zaletą witaminy C jest jej powszechne występowanie, dlatego nietrudno zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Najbardziej znaną funkcją, jaką pełni witamina C, jest wzmacnianie odporności organizmu. Jednak kwas askorbinowy to dużo więcej niż tylko odporność.


 


Bakterie już niegroźne

Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jej działanie nie polega jednak na bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B. Dopiero te komórki walczą i niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm.

Witamina urody

Witamina C pozwala zachować piękny, młody wygląd skóry, ponieważ uczestniczy w tworzeniu kolagenu. Kolagen to białko znajdujące się w skórze, naczyniach krwionośnych, mięśniach, a także w rogówce oka i wielu innych miejscach w organizmie. Dzięki jego obecności zranienia łatwiej się goją a złamania szybciej się zrastają. Dodatkowo witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu sięsińców, krwotoków czy krwawień dziąseł.

Witamina C pomaga przy wchłanianiu żelaza. Zwiększa jego przyswajalność, co pośrednio może uchronić przed wystąpieniem anemii. Dodatkowo witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego. Żelazo niehemowe występuje w produktach roślinnych, jest słabo wykorzystywane przez organizm. Z tego powodu u osób stosujących dietę wegetariańską często diagnozuje się anemię.Anemia pokonana

Pomocny antyoksydant

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki naszego ciała. Hamuje utlenianie ?złego? cholesterolu LDL, utrudnia powstawanie szkodliwych produktów tej reakcji, a co za tym idzie, chroni serce i układ krwionośny, np. przed zmianami miażdżycowymi. Witamina C ma zdolność neutralizowania tworzących się w przewodzie pokarmowym szkodliwych nitrozoamin, które odpowiadają za powstawanie nowotworu żołądka. Tym samym witamina C wykazuje działanie antykancerogenne (antynowotworowe).

 

źródło: zdrowe-zywienie.wieszjak.pl

 

 

 

Panel Logowania



Ankieta

Jakie Produkty Polecacie ze Zdrowe-Życie?
 

Użytkownicy Online

Naszą witrynę przegląda teraz 4 gości 

Kalendarz

trwa inicjalizacja, prosze czekac...dodatki na bloga

Reklama