Kategorie Produktów

Nasze Produkty

112.00 zł


118.00 zł


95.00 zł


140.00 zł


73.00 zł


Zegar

@Partner merytoryczny@

 

 

Pogoda

Dołącz do nas na Facebooku

Reklama


Home
Jak pokonać zły cholesterol? PDF Drukuj Email
Wpisany przez Patryk   
czwartek, 22 września 2011 15:15

Niszcząca siła złego cholesterolu
Cholesterol jest substancją tłuszczową pełniącą w organizmie szereg ważnych funkcji (buduje ściany komórek, wytwarza hormony, m. in. hormony kory nadnerczy i hormony płciowe). Jest nierozpuszczalny w wodzie, dlatego krąży we krwi w postaci związanej z lipoproteinami o wysokiej gęstości (HDL ? zwany dobrym cholesterolem) oraz niskiej gęstości (LDL ? zwany złym cholesterolem). Lipoproteiny HDL przenoszą nadmiar cholesterolu do wątroby. Warto zaznaczyć, że cholesterol jest również wytwarzany w jelitach, wątrobie i skórze.

 

W stanach patologicznych stężenie złego cholesterolu może wzrastać, a nadmiar nie jest wystarczająco szybko usuwany z organizmu, co przyczynia się do tworzenia złogów na ścianach tętnic. Złogi z czasem ulegają pogrubieniu i zwapnieniu, co ogranicza przepływ krwi i powoduje niedotlenienie ważnych narządów. Taka sytuacja może dotyczyć każdej tętnicy, najgorzej jednak jeżeli dotyczy to tętnicy serca, mózgu i nerek. Dla przykładu: zakrzep tętnicy wieńcowej doprowadzić może do zawału serca.

Zmiana nawyków żywieniowych ? klucz do sukcesu
Zmiana nawyków żywieniowych to podstawa walki z nadmiarem cholesterolu. Najistotniejszy wpływ ma ograniczenie ilości produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol tj. tłuste mięso i wędliny, smalec, słoninę, masło, podroby, śmietana, sery żółte, żółtka jaja, tłuste mleko i przetwory mleczne.

Równie ważne jest ograniczenie w diecie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występują one naturalnie w mleku, maśle, serach, wołowinie i baraninie. Jednakże w diecie człowieka zdecydowana większość tych izomerów pochodzi z uwodornionych tłuszczów roślinnych. Z tego względu wystrzegać powinna się Pani spożywania niskiej jakości margaryn, wyrobów cukierniczych, przekąsek typu krakersy, herbatniki, chipsy, żywności "fast-food? i smażonej na głębokim tłuszczu.

Obniżenie poziomu złego cholesterolu, a podwyższenie cholesterolu dobrego osiągnie Pani wprowadzając do codziennych posiłków bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oleje roślinne i oliwę z oliwek, a także migdały, orzechy arachidowe, pistacjowe, laskowe. Dużą rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który obniża poziom złego cholesterolu. Odnaleźć go można w owocach, warzywach, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu, orzechach. Warto wspomnieć w tym momencie, że duży udział łatwoprzyswajalnych węglowodanów tj. sacharoza, laktoza, fruktoza powoduje zmniejszenie podaży dobrego cholesterolu we krwi.

W ostatnich czasach sporo mówi się o korzystnym wpływie fitosteroli roślinnych na uzyskanie korzystnego poziomu cholesterolu. Powinny one pochodzić z naturalnych źródeł, tj. nasiona, orzechy, niskoprzetworzone produkty zbożowe.

Jeżeli chodzi potrawy sprzyjające obniżeniu cholesterolu we krwi, może Pani dowolnie zestawiać dania, wybierając powyżej wymienione produkty zalecane, a ograniczając zakazane.

kobieta.pl

 

Panel Logowania



Ankieta

Jakie Produkty Polecacie ze Zdrowe-Życie?
 

Użytkownicy Online

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Kalendarz

trwa inicjalizacja, prosze czekac...dodatki na bloga

Reklama