Aspiryna chroni przed rakiem jelita grubego |
|
|
|
środa, 18 września 2013 13:37 |
Pierwsze wzmianki o tym, ?e aspiryna mo?e mie? dzia?anie przeciwnowotworowe, pojawi?y si? w literaturze naukowej ju? ponad 20 lat temu. Wiele pó?niejszych prac potwierdza?o te przypuszczenia, jednak rzadko by?y to badania oparte na obserwacjach wieloletnich.
Zespó? naukowców z Harvard Medical School w Bostonie przeanalizowa? ostatnio dane prawie 40 tys. kobiet w wieku powy?ej 44 lat, które bra?y udzia? w badaniu Women?s Health Study (WHS).
Badanie WHS trwa?o od 1994 do 2004 r. Uczestniczki przydzielono losowo do jednej z dwóch grup. Kobiety w grupie 1. co drugi dzie? przyjmowa?y 100 mg aspiryny, natomiast w grupie 2. ? identycznie wygl?daj?ce placebo. Przez ca?y okres trwania badania, uczestniczki zobowi?zane by?y do wype?niania (co 6?12 miesi?cy) obszernej ankiety dotycz?cej m.in. przestrzegania re?imu przyjmowania leku, dzia?a? niepo??danych oraz wyst?powania czynników ryzyka chorób uk?adu kr??enia i nowotworów. W czasie 10 lat trwania badania na nowotwory zachorowa?o 5071 uczestniczek (2070 na raka piersi, 451 na raka jelita, 431 na raka p?uc).
Okaza?o si?, ?e przyjmowanie 100 mg aspiryny co drugi dzie? nie zwi?ksza ryzyka wyst?pienia raka p?uc i raka piersi ? w obu badanych grupach by?o ono jednakowe. W grupie przyjmuj?cej aspiryn? zaobserwowano natomiast ni?sze (o 20 proc.) ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pomimo wi?kszego (o 14 proc.) wyst?powania krwawie? z przewodu pokarmowego oraz wrzodow trawiennych (o 17 proc.).
?ród?o: Ann Intern Med. Tekst: Tomasz Kobosz
|
|
Zdrowa dieta zwi?zana z ni?szym ryzykiem raka trzustki |
|
|
|
środa, 18 września 2013 13:28 |
Osoby, które zdrowo si? od?ywiaj?, s? mniej nara?one na raka trzustki ? wynika z pracy, któr? publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Naukowcy pod kierunkiem dr Hannah Arem z National Institutes of Health w Bethesda (Maryland, USA) doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych w?ród ponad 500 tys. osób w wieku 50-71 lat. Wszyscy wype?niali kwestionariusze dotycz?ce cz?sto?ci spo?ywania ró?nych pokarmów. Odnosz?c te informacje do tzw. Zalece? dietetycznych dla Amerykanów z 2005 r. (2005 Dietary Guidelines for Americans), opracowanych przez Departament Zdrowia i Opieki Spo?ecznej Stanów Zjednoczonych, badacze przyznali ka?dej osobie punkty za diete.
Rekomendacje te s? opracowywane na bazie dowodów naukowych i maj? s?u?y? promowaniu zdrowego od?ywiania i aktywno?ci fizycznej, jak najlepszych sposobów na zapobieganie ró?nym schorzeniom, w tym chorobom uk?adu kr??enia, nadci?nieniu t?tniczemu, osteoporozie i innym. W skrócie zalecaj? one spo?ywanie jak najbardziej urozmaiconych produktów ?ywno?ciowych, z naciskiem na ograniczenie konsumpcji nasyconych kwasów t?uszczowych (g?ównie t?uszcze zwierz?ce), cholesterolu i t?uszczów trans (z utwardzanych t?uszczów ro?linnych, jak margaryny i mas?o ro?linne; t?uszcze te s? wykorzystywane w przemy?le spo?ywczym przy produkcji s?odyczy, chipsów i innej przetworzonej ?ywno?ci), cukrów prostych, soli oraz alkoholu.
W okresie bada? zdiagnozowano blisko 2,4 tys. nowych zachorowa? na raka trzustki.
Jak obliczyli naukowcy, osoby, które uzyska?y najwi?cej punktów za zdrowe od?ywianie, mia?y o 15 proc. ni?sze ryzyko zachorowania na ten nowotwór z?o?liwy w porównaniu z tymi, którzy mieli najni?sz? punktacj?.
Zale?no?? by?a silniejsza dla panów z nadwag? lub oty?o?ci? ni? dla m??czyzn o wadze prawid?owej, ale w przypadku kobiet masa cia?a nie mia?a wp?ywu na wyniki.
Zdaniem autorów pracy badania te wspieraj? hipotez?, ?e dieta dobrej jako?ci mo?e odgrywa? rol? w redukcji ryzyka raka trzustki. Niezb?dne s? jednak dalsze badania, które pozwol? to zweryfikowa?.
Naukowcy podkre?laj?, ?e uwzgl?dnili w analizie znane czynniki ryzyka raka trzustki, jak palenie papierosów i cukrzyca, ale nie zebrali danych na temat wszystkich wska?ników zdrowotnych, które mog?y wp?yn?? na obni?enie prawdopodobie?stwa zachorowania na ten nowotwór. Rak trzustki jest uwa?any za jeden z najgro?niejszych nowotworów z?o?liwych, g?ównie dlatego ?e d?ugo nie daje objawów i jest bardzo cz?sto wykrywany w zaawansowanych stadiach rozwoju, gdy mo?liwo?ci skutecznej terapii s? niewielkie. Szacuje si?, ?e nieca?e 5 proc. chorych na raka trzustki prze?ywa pi?? lat od diagnozy (jest to popularna miara skutecznosci leczenia nowotworów). Jak wynika z danych Krajowego Rejestru Nowotworów, w Polsce w 2010 r. na raka trzustki zachorowa?o ponad 3,2 tys. osób i odnotowano ponad 4,5 tys. zgonów z jego powodu. Eksperci podkre?laj?, ?e te rozbie?no?ci mog? wynika? np. z tego, ?e w niektórych regionach wyst?powanie ró?nych nowotworów jest niedoszacowane. (PAP) |
W?a?ciwo?ci antynowotworowe soku z pomara?czy |
|
|
|
środa, 18 września 2013 12:59 |
Sok pomara?czowy wspomaga zapobieganie i leczenie wielu postaci raka, lecz w zbyt du?ych ilo?ciach mo?e wykazywa? dzia?anie toksyczne - wyniki analizy dost?pnych bada? prezentuje magazyn "Nutrition and Cancer".
Dzi?ki zawarto?ci przeciwutleniaj?cych flawonoidów (np. hesperydyny lub naringeniny), sok z pomara?czy wywiera pozytywny wp?yw na leczenie nowotworów. Napój z cytrusów posiada w?a?ciwo?ci przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga proces przyswajania leków. Wywo?uje tak?e efekty antymutagenne, antygenotoksyczne, cytoprotekcyjne.
Udowodniono, ?e picie soku pomara?czowego zmniejsza ryzyko bia?aczki u dzieci i ma dzia?anie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, w?troby i jelita grubego.
"Sok pomara?czowy jest zwi?zany z chemoprewencj? na wczesnym etapie choroby nowotworowej" - mówi? badacze.
Jednak naukowcy podkre?laj?, ?e zbyt du?e ilo?ci spo?ycia soku pomara?czowego mog? by? niekorzystne dla zdrowia i powodowa? hiperkaliemi? (podwy?szony poziom potasu we krwi). Na szkodliwe dzia?anie soku nara?one s? w szczególno?ci dzieci, osoby z nadci?nieniem, cukrzyc? oraz upo?ledzon? czynno?ci? nerek. (PAP) |
Zdrowy tryb ?ycia mo?e cofa? zegar biologiczny |
|
|
|
środa, 18 września 2013 12:49 |
Aktywno?? fizyczna, dieta wegetaria?ska i medytacja mog? odwróci? proces starzenia na poziomie komórkowym ? informuje pismo "Lancet Oncology".
Zespó? prof. Deana Ornisha z University of California obserwowa? grup? 35 m??czyzn z rakiem prostaty. Ci z nich, którzy zmienili tryb ?ycia na zdrowszy mieli komórki wyra?nie m?odsze pod wzgl?dem genetycznym.
U 10 m??czyzn, którzy przeszli na wegetarianizm, systematycznie ?wiczyli oraz zwalczali stres dzi?ki medytacji i jodze zaobserwowano widoczne zmiany w komórkach. Chodzi o telomery ? rodzaj ?skuwek?, zabezpieczaj?cych ko?ce chromosomów. Telomery zapobiegaj? utracie informacji genetycznej podczas podzia?u komórek. Z wiekiem si? one skracaj?, a gdy zanikn?, komórka w ko?cu przestaje si? dzieli? i obumiera.
Zwi?zek pomi?dzy krótszymi telomerami a podwy?szonym ryzykiem zachorowania stwierdzono mi?dzy innymi w przypadku chorób serca oraz rozmaitych nowotworów. Niedawne badania wykaza?y równie?, ?e siedz?cy tryb ?ycia przyspiesza starzenie si? komórek, co przejawia si? skracaniem telomerów.
Dotychczas przewa?a? pogl?d, ?e skracanie si? telomerów to proces nieodwracalny. Jednak badania Ornisha i jego kolegów sugeruj?, ?e odpowiednie post?powanie pozwala telomery wyd?u?y? ? po pi?ciu latach ?wicze?, diety i medytacji by?y o 10 proc. d?u?sze ni? na pocz?tku badania. U pozosta?ych 25 m??czyzn, którzy nie zmienili swojego trybu ?ycia telomery skróci?y si? o 3 proc.
Inni eksperci uwa?aj? co prawda prac? zamieszczon? przez ?Lancet Oncology? za intryguj?c?, jednak ich zadaniem zbyt wcze?nie jeszcze na wyci?ganie wniosków ? potrzebne s? badania na wi?ksz? skal?. (PAP)
|
Wpisany przez Patryk
|
sobota, 20 lipca 2013 15:36 |
Blisko 2 tys. pracowników elektrowni atomowej Fukushima I, zniszczonej przez trz?sienie ziemi i tsunami w marcu 2011 roku nara?onych jest na zwi?kszone ryzyko zachorowania na raka tarczycy - poinformowa?a firma Tepco, operator Fukushimy.

Wed?ug Tepco (Tokyo Electric Power Company) 1973 osoby, czyli prawie 10 proc. za?ogi uszkodzonej si?owni atomowej nara?onych zosta?o na du?e dawki promieniowania, przekraczaj?ce 100 milisiwertów.
Uwa?a si? powszechnie, ?e napromieniowanie powy?ej takiej dawki zwi?ksza ryzyko zachorowania na raka.
Mi?dzynarodowa norma dla osób nienara?onych zawodowo na promieniowanie wynosi 1 milisiwert rocznie; dawka przewidziana dla osób zawodowo nara?onych na promieniowanie to 20 milisiwertów rocznie.
Firma Tepco przyzna?a w lipcu, ?e po dokonaniu rewizji kryteriów oceny stopnia nara?enia na szkodliwe promieniowanie uzna?a, ?e grupa pracowników Fukushimy mo?e by? zagro?ona rakiem tarczycy.
Japo?skie ministerstwo zdrowia skrytykowa?o wcze?niej Tepco za przyj?te poprzednio przez ni? kryteria oceny ekspozycji na promieniowanie i za??da?o ich rewizji.
Tepco poinformowa?o, ?e osoby nara?one na zachorowanie na raka zosta?y ju? obj?te programem opieki medycznej, który obejmuje mi?dzy innymi regularne badania tarczycy.
11 marca 2011 roku w wyniku trz?sienia ziemi o sile 9 w skali Richtera i gigantycznej fali tsunami w elektrowni Fukushima I nast?pi?a awaria systemów ch?odzenia i dosz?o do stopienia si? pr?tów paliwowych. Awaria spowodowa?a znaczn? emisj? substancji promieniotwórczych; by?a to najwi?ksza awaria nuklearna od wybuchu reaktora w elektrowni w Czarnobylu w 1986 roku.
?ród?o: rp.pl
|
Poprawiony: środa, 18 września 2013 13:09 |
|
|